+420 774 200 858

Výjezdové místo

Bohuslavice, 54906
(u Nového Města nad Metují)

Volejte

+420 774 200 858

E-mail

info@jimkaservis.cz

Vývoz tukových lapolů

Vývoz tukových lapolů

Pravidelné vývozy lapolů jako klíč k čisté kanalizaci a bezproblémovému provozu

Tukové lapoly, známé také jako lapáky tuku, odlučovače tuku nebo lapače mastnoty, jsou nezbytná zařízení pro provozy, kde se v odpadních vodách vyskytuje zvýšené množství tuků a olejů živočišného či rostlinného původu. Typicky se s nimi setkáváme v restauracích, jídelnách, provozech rychlého občerstvení, cukrárnách, lahůdkářstvích a dalších podobných zařízeních. V domácnostech se jejich instalace obvykle nedoporučuje z důvodu náročnější údržby a vyšších nákladů.

Jak fungují?

Princip fungování tukových lapolů je založen na jednoduchém fyzikálním jevu – tuk je lehčí než voda. Odpadní voda s obsahem tuků vtéká do lapolu, kde dochází ke zpomalení průtoku. Díky rozdílné hustotě se tuky oddělují od vody a stoupají k hladině, kde se hromadí. Očištěná voda, zbavená většiny tuků, následně odtéká do kanalizace.

Pravidelné čištění tukových lapolů je naprosto zásadní pro prevenci mnoha problémů.

Zanedbání údržby může vést k:

  • Nepříjemnému zápachu: Hromadící se tuky se rozkládají a produkují nepříjemné pachy.
  • Pomalému odtoku: Usazené tuky zužují průtok odpadní vody a způsobují pomalý odtok z dřezů, umyvadel a toalet.
  • Ucpání kanalizace: Vytékající tuky mohou ucpat kanalizační potrubí, což vede k nákladným opravám a haváriím.
  • Snížení účinnosti ČOV: Tuky v odpadních vodách mohou negativně ovlivňovat funkci čistíren odpadních vod.
  • Sankcím ze strany úřadů: Provozovatelé stravovacích zařízení mají ze zákona povinnost instalovat a udržovat funkční tukový lapol. Nedodržení této povinnosti může být sankcionováno.

Jak často čistit tukový lapol?

Frekvence čištění závisí na velikosti lapolu a množství zachycených tuků. Obecně se doporučuje čištění alespoň 2-3x ročně. V provozech s vyšší produkcí tuků může být nutné čištění provádět častěji.

Pro určení optimální doby čištění se často používá pravidlo jedné čtvrtiny: Jakmile tuky a oleje zaplní přibližně čtvrtinu objemu lapolu, je čas na jeho vyčištění. Dalším indikátorem potřeby čištění je znatelný zápach.

Tukové lapoly hrají klíčovou roli v ochraně kanalizační sítě a životního prostředí. Pravidelná údržba a čištění jsou nezbytné jak pro jejich správnou funkci a prevenci problémů, tak pro dodržování zákonem stanovených legislativních požadavků pro provozovatele stravovacích zařízení.

Co nevyvážíme:

Nebezpečný odpad (oleje, chemikálie, ropné látky, těžké kovy, barvy, ředidla apod.)

Garance ekologické likvidace:

Garantujeme, že veškeré odpadní vody jsou odváženy a likvidovány výhradně na místech k tomu určených a v souladu s platnou legislativou.

„Na všechny splašky volejte Matoušky.“

Manželé Matouškovi

Máte dotazy?

Neodtéká vám kuchyňský dřez, potřebujete poradit, odhadnout dostupnost k septiku, smlouvu o službách nebo servis vaší ČOV a jiné? My vám pomůžeme